Конденсат на вікнах - як бути

Конденсат на вікнах - це проблема, з якою стикалися багато хто з нас, і не всі при цьому знають, як з ним боротися, які заходи вживати і як запобігти його повторній появі. Про це ми й поговоримо у цій статті.

Конденсат - звідки він береться?

Перш ніж розпочати боротьбу з таким неприємним явищем, варто розібратися в причинах його утворення, яких, між іншим, не так і мало.

По-перше, це температурна різниця в приміщенні та на вулиці.

По-друге, це підвищена вологість у будинку чи квартирі.

По-третє, брак необхідної вентиляції кімнат.

По-четверте, це недоліки як складання вікон.

І, нарешті, по-п'яте, це технічні характеристики конструкції стін.

Але давайте розберемося, чому в повітрі накопичується така велика кількість вологи? А насправді все дуже просто. Протягом доби з поверхні шкіри випаровується приблизно одна третина всієї тієї рідини, яку ми випиваємо за день.

Такі втрати можуть сягати від одного до трьох літрів щодня. Також джерелом додаткової вологи можуть бути кімнатні рослини, які потребують постійного поливу. І, звичайно ж, це кухонна та ванна кімнати, де рівень вологості завжди досить високий.

А якщо додатково у цих приміщеннях слабка вентиляція, то вологість у всьому будинку може досягати критичних показників у 70-80%. І це далеко не всі фактори, що впливають на утворення конденсату на вікнах, оскільки головною причиною його появи є досягнення такого рівня температури, коли вона стає рівною або нижчою за температуру "точки роси".

На цю температуру впливають вологість і температура повітря в приміщенні. Якщо в приміщенні низька температура і при цьому досить висока вологість, то на вікнах завжди утворюється конденсат.

Утворення конденсату можливе не тільки на зовнішній поверхні скла, але і всередині самого склопакета. І якщо в першому випадку скупчення конденсату - це наслідок неправильного температурного режиму та надмірної вологості, то в другому - це причина неякісно встановленого вікна, в процесі збирання якого майстер негерметично закріпив склопакет.

Окрім вищезгаданого, також причиною утворення небажаного конденсату на внутрішній поверхні вікна можуть виявитися його теплотехнічні характеристики. Чим більшими будуть показники теплопровідності вікна, тим більшою буде ймовірність того, що воно почне запітнівати.

Приміром, при температурних показниках у приміщенні +20С та рівні вологості 50%, показник температури "точки роси" дорівнюватиме +9С, а це говорить про те, що конденсат на поверхні вікна утворюється.

Щоб запобігти виникненню таких проблем, вибирайте такі вікна, які мають коефіцієнт теплопередачі 0,5 (м2С)Вт. У цьому випадку, за тих же умов, що були описані раніше і при температурі повітря на вулиці -20С, температура "точки роси" дорівнюватиме вже +8,5+10С на поверхні скла.

За таких обставин конденсат вже не з'являтиметься. Однак це не найнижчий коефіцієнт теплопередачі, а тому при навіть найменших коливаннях температури в той чи інший бік, запотівання стекол все ж таки можливе. Тому, вибираючи склопакети для свого вікна, обов'язково звертайте увагу на цей параметр, який має бути якомога вище.

Які шляхи вирішення проблем із конденсатом?

Якщо вікна вже встановлені і зробити заміну на нові неможливо, то, щоб запобігти утворенню конденсату, слід вжити таких заходів:

  1. Намагайтеся максимально знизити рівень вологості в будинку. Для цього встановіть систему вентиляції, усуньте можливі проблеми з витяжками та якнайчастіше влаштовуйте провітрювання кімнат. По можливості, можна придбати спеціальний осушувач повітря, який істотно допоможе в боротьбі з даною проблемою.
  2. Намагайтеся підвищити температуру внутрішньої поверхні скла, щоб досягти позначки "точки роси", а ще краще - позначки, яка буде вищою за цю точку. Щоб досягти цього, достатньо правильно організувати простір біля вікна.

Широкі підвіконня, які загороджують батарею центрального опалення, не дозволяють повітрю нормально циркулювати, а поверхня скла не може прогріватися як належить. Найчастіше саме це і є причиною запотівання скла. Вирішити цю проблему можна ще на стадії монтажу вікна, замінивши надто широке підвіконня на вужче.

Слідуючи всім вищезгаданим правилам і рекомендаціям, ви назавжди позбавитеся проблеми конденсату на вікнах і насолоджуватиметеся комфортом і затишком у вашому будинку щодня.

Сподіваємося, що ця інформація була корисною і ви почерпнули з неї нові знання та ідеї.

Дивіться також

Вентиляція на пластикові вікна

Кожен досвідчений фахівець та звичайний громадянин ні на секунду не сумніваються у твердженні, що припливна вентиляція на пластикові вікна є запорукою нашого здоров'я та комфорту.

Правильний догляд за пластиковими вікнами

Неодноразово доведено, що експлуатаційні характеристики конструкцій, а точніше функціональність і зовнішній вигляд, безпосередньо залежать від того, правильно ви за ними доглядаєте чи ні.

Як обрати профіль для пластикових вікон

Від якості обраного ПВХ-профілю залежить рівень надійності всієї конструкції. Переймаючись питанням "як вибрати профіль для пластикових вікон", обов'язково беріть до уваги 5 головних чинників.

Як обрати пластикові вікна

В даному огляді ми з вами дізнаємося, як обрати пластикові вікна, які будуть відповідати всім основним вимогам і характеристикам, зможуть радувати око і зігрівати в холодні зимові вечори.

Компанія "БІФОРІУМ" - Проектування та монтаж алюмінієвих систем від компанії Reynaers у м. Харкові.